Allt om arbetsmiljö logga
Ledare

Svårt läge i offentliga sektorn

De hinner inte gå på toaletten, känner flera stressrelaterade symptom som huvudvärk, magbesvär och sömnsvårigheter. Gör vi ingenting nu då riskerar vi långtidssjukskrivningar bland personalen-då blir det kollaps.” Så sa huvudskyddsombudet Carina Lidberg till Sveriges television när skyddsstoppet lades på Nya Raketskolan i Kiruna tidigare i höstas.

Text : Elsa Frizell

Publicerad: 2022-11-28

Orden hade kunnat komma från äldreomsorgen, från akuten eller förlossningsvården. Gemensamt för dem alla – de har kommuner och regioner som arbetsgivare. Människor som egentligen trivs i yrket säger upp sig på grund av den dåliga arbetsmiljön. De ser ingen annan utväg säger de. Detta sker inom vård, skola och omsorg som samtidigt skriker efter folk. Och det rör många, runt 1,2 miljoner arbetar inom den offentliga sektorn.

Naturligtvis är det ingen som vill ha det så här. Ingen tycker det är rimligt att inte hinna ta rast, ha dåligt samvete över patienter som inte får hjälp i tid, känna skuld för att man sviker kollegorna när passen måste fyllas.

Ändå verkar det vara så svårt att göra något åt. Vem bär ansvaret? Visst har chefer ute i verksamheterna arbetsmiljöansvar. Men med en chef per hundra anställda eller för få personer på plats som kan dela på schemat, då är det i realiteten svårt att skapa en bra arbetsmiljö. Problemen behöver lösas högre upp i organisationen. Det yttersta ansvaret för arbetsmiljön har kommuner och regioners styrande politiker men inte alla är medvetna om sitt ansvar. Även om de vet om det och känner till situationen ute i verksamheterna är det som att problemen upplevs för komplexa och stora för att kunna ta tag i. Nästan som att arbetsmiljön styrs av krafter utanför ens kontroll, som en naturkatastrof.

Varför ser det ut så här? Vår reporter Karin Nilsson har granskat den politikerstyrda arbetsmiljön och försökt få svar. Läs mer här

Nu är omgörningen av Du&jobbet i hamn och vi är i gång med Allt om arbetsmiljö. Vi på redaktionen är alltid nyfikna på vad ni läsare står inför för utmaningar. Vad vill ni läsa mer av? Hör av er!

Publicerad: 2022-11-28

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!