Allt om arbetsmiljö logga
Ledare

”En svår konst att pausa i tid”

Uppehåll, avbrott, andrum, halvtid, mellantid, mellanakt. Synonymordboken bjuder på många alternativ till paus. Kärt barn har många namn och pausen är kär, men kärleken alltför ofta platonisk. Om den svåra konsten att pausa i tid och att bryta pausnormer skriver Elsa Frizell i sin ledare.

Text : Elsa Frizell

Publicerad: 2024-06-13

Varje dag klockan 10.00 kunde jag se henne sitta med sin frukt och bytta med kvarg i fikarummet. Om någon kom förbi och ville fråga något jobbrelaterat sa hon vänligt men bestämt ifrån och bad hen att återkomma efter rasten. Efter lunch tog hon en promenad runt kvarteret och klockan tre ett mellanmål igen. Samma tid och procedur varje dag. Vi var kolleger på en av mina tidigare arbetsplatser. Kollegan hade nyligen kommit tillbaka från sjukskrivning, på grund av utmattning, till ett jobb som i stort sett var detsamma. Hon däremot ändrade rutinerna. Det här Skalmanaktiga upplägget kunde framstå som lite fyrkantigt men jag imponerades av hennes idoghet, för det fungerade uppenbarligen och var alldeles nödvändigt för henne.

Skapa randiga dagar, där aktivitet varvas med vila, uppmanar bland andra Giorgio Grossi, som är psykoterapeut och docent i medicinsk psykologi vid Karolinska institutet. Återhämta i små portioner och ofta, precis som vid måltider, och se till att ha variation, råder psykologen och stressforskaren Niclas Almén i sin bok Återhämtningsguiden. Goda råd saknas inte, inte heller erfarenhet om pausens nödvändighet för hållbarhet och säkerhet. Men vad är egentligen en paus?

Uppehåll, avbrott, rast, andrum, vilostund, timeout, bensträckare, halvtid, mellantid, mellanakt bjuder synonymordboken på som alternativ till paus. Kärt barn har många namn och pausen är kär, men kärleken alltför ofta platonisk. Många lyckas inte riktigt att få relationen till den där pausen att fungera. Orsakerna är såklart många, inte minst att pausen ofta styrs av scheman och arbetsuppgifter. Men också normer, gamla sanningar om pausen som lättjefull och om flit och disciplin som det eftersträvansvärda. Kanske pausen rentav provocerar?

Att bryta pausnormen kräver skinn på näsan men kan vara nödvändigt för återhämtning. Både att våga ta en paus fastän det är mycket för kollegerna eller säga nej till fikarasten om en stund för sig själv ger mer energi.

Återhämtning kan ske i många olika former, både enskilt och i grupp. Eskilstuna kommun har testat återhämtning på jobbet med hjälp av kollegial handledning och reflektion. Om hur det går till och hur det sänker stressen skriver vår reporter Ann Patmalnieks i vårt tema. Missa inte det.

Publicerad: 2024-06-13

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!