Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

AV om kritiken: ”Bra att de säger vad de tycker”

Arbetsmiljöverkets regelförnyelsearbete fick svidande kritik av arbetsmarknadens parter i den andra remissrundan. På Arbetsmiljöverket är man inte orolig.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2022-11-15

Arbetsmiljöverket tror på sitt arbetet med regelförnyelsen. Foto: Adobe Stock

Hur ser ni på att både LO, TCO och Saco avstyrker förslaget?
– De är också väldigt konstruktiva i sina synpunkter. Jag väljer att se det så. Jag förstår att det finns utmaningar såklart och vi har en bit kvar. Men arbetet fortgår hos oss. Vi, och parterna, har ändå samma avsikt med det här – att få reglerna att bli tydligare och lättare att tillämpa, säger Eva Nilsson, chefsjurist på Arbetsmiljöverket.

Eva Nilsson Foto: Sören Andersson

Ni har haft möten och pratat med arbetsmarknadens parter under flera år. Hur ser ni på att kritiken är så omfattande i det här sena skedet?
– Så är det ofta i lagstiftningssammanhang. Det här har ändå tagit form under hela tiden. Vi har också tid kvar och den ska vi använda oss av. Vi får också höra mycket gott så det är inte entydigt så att alla menar att det inte fungerar.

Det är väl ändå extra viktigt att lyssna på arbetsmarknadens parter – de påpekar också att de har förankrat med sina medlemmar.
– Det är tunga remissinstanser. Det håller jag med om och det är bra att de säger vad de tycker.
– Jag är samtidigt glad över att det är många som har dissekerat förslaget ordentligt. Vi har fått många synpunkter och det är också tanken med ett remissförfarande. Vi vill ha synpunkter så att vi kan skruva på det som behövs.

Parterna menar att det nu blir mer luddigt, omodernt och konfliktdrivande. LO säger att förändringen är så pass stor att den snarast är att jämställa med en ny tolkning av arbetsmiljölagen. Det är omfattande kritik. Hur ser du på det?
– Det är en ny struktur och vi har försökt att modernisera språket. Men man måste komma ihåg att det här pågår ännu. Jag noterar att parterna säger att förra remissomgången resulterade i förändringar som de tycker har blivit bättre. Vi räknar med att det blir så nu också. Jag är övertygad om att vi kommer att ta det här framåt.

Hur går ni vidare med parternas synpunkter nu?
– Nu är vi mitt inne i ett skede när vi läser alla svar, tar till oss alla synpunkter och ser vad de ska resultera i för förändringar. Jag känner mig snarare glad och tacksam över att parterna är så tydliga med vad de tycker.
– Vi kommer att beakta synpunkterna. Det är det som vi arbetar med nu. Jag tror att det blir bra.

LO vill att ni skjuter på arbetet ett år till för att se till att det blir ett regelverk som även parterna tror på. Kan det bli aktuellt?
– Vi kommer att hålla tidtabellen så det är inte aktuellt i dagsläget.

Kommer ni att återkoppla till parterna på något sätt?
– Ja, men jag vet ännu inte hur.

Ni har börjat presentera hur det digitala materialet ska se ut på av.se. Har ni hittills fått några reaktioner på det?
– Vi har haft ett webbinarium och det var bara positiva reaktioner.

Kommer parterna att få tycka till även om den digitala presentationen på något särskilt sätt?
– Alla får ha synpunkter, men vi kommer inte att särskilt efterfråga parternas synpunkter.

Har ni för avsikt att utvärdera förnyelsen när den är klar?
– Nej, men vi fortsätter att utveckla och förbättra det här. Vi kommer också att ta tillvara många bra synpunkter som kommit in under arbetets gång.

Läs om parternas kritik mot AV:s regelförenklingar här

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2022-11-15

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!