Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Attendo-chef fälls även i hovrätten

FÄLLDA Det var brottsligt att ge vårdbiträdet, som larmade om covid-vården på Sabbatsbergsbyns äldreboende i media, en varning. Svea hovrätt gör samma bedömning som tingsrätten.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2023-09-11

Även hovrätten anser att det var brottsligt att varna vårdbiträdet som pratade i media om bristerna i vården på ett av Attendos äldreboenden. Foto: Karin NIlsson

Två före detta medarbetare på vårdföretaget Attendo fälls även i hovrätten för brott mot lagen om meddelarskydd i vissa enskilda verksamheter. Svea Hovrätt gör därmed samma bedömning som tingsrätten och kräver dagsböter av en tidigare chef och en hr-specialist på Attendo.

Vårdbiträdet, Stine Christophersen, ansåg att covid-vården på ett av företagets äldreboenden i Stockholm hade brister. Hon larmade först internt till flera olika chefer utan att få gehör. Hon gick då till Expressen.

I mitten av juni 2020 fick hon sedan en erinran på ett möte med tre arbetsgivarföreträdare. I tingsrätten fälldes två av dem.

Svea hovrätt skriver i sin dom att den erinran som vårdbiträdet fått åtminstone delvis gavs med anledning av hennes yttranden till Expressen om brister i vården. De båda företrädarna för Attendo har därmed brutit mot det så kallade repressalieförbudet.

Liksom tingsrätten bedömer hovrätten att erinran var en så kallade disciplinpåföljd, vilket krävs för att det ska vara straffbart.

Domen kan överklagas senast den 6 oktober.  

Läs en längre intervju i Du&jobbet, som Allt om arbetsmiljö tidigare hette, med Stine Christophersen här.

Foto: Karin NIlsson

Publicerad: 2023-09-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!