Allt om arbetsmiljö logga

AV: Högsta instans bör pröva Bolts ansvar för matbuden

PRÖVNING Arbetsmiljöverket vill att högsta instans ska pröva vem som har ansvaret för Bolts matbud. Ärendet har avgörande betydelse för verkets tillsyn, skriver myndigheten.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2024-04-11

Arbetsmiljöverket överklagar kammarrättens beslut om vem som har ansvaret för Bolts matbud. Foto: Karin Nilsson / Adobe Stock

Ett stort antal personer arbetar via digitala plattformar och det råder stor osäkerhet om ansvaret för deras arbetsmiljö. Det är därför angeläget med ett förtydligande. Det anser Arbetsmiljöverket som överklagar ett beslut från kammarrätten till högsta instans, Högsta förvaltningsrätten.

Kammarrätten ansåg att Bolt inte hade ansvaret för matbudens arbetsmiljö. Bolaget behövde därför inte bedöma riskerna för att matbuden utsattes för hot och våld eller undersöka deras övriga organisatoriska och sociala arbetsmiljö som Arbetsmiljöverket krävt. Läs mer här:

Enligt verket har kammarrätten i ärendet med Bolts plattform resonerat på samma sätt som gjorts i två tidigare mål. Omständigheterna i det här målet skiljer sig dock på avgörande sätt och något avgörande från högsta instans finns inte ännu.

Bolts digitala plattform och dess algoritm ger kurirerna uppdragsförfrågningar utifrån avståndet mellan restaurang, kurir och kund samt om det är längre leveranser vilket transportmedel som används. I de tidigare ärendena har kurirerna kunnat se vilka uppdrag som fanns och själva välja uppdrag. Bolts kurirer har inte själva möjlighet att förhandla om villkoren för tjänsten med någon.

Arbetsmiljöverket skriver i sitt överklagande att Bolt ”dikterar förutsättningarna för leveransvillkoren” och att bolaget har ”en tydlig arbetsledande funktion”. Bolt har därför de bästa förutsättningarna att ta ansvar för arbetsmiljön. ”…bedömningen av arbetsmiljöansvarets placering i nu aktuellt mål har avgörande betydelse för Arbetsmiljöverkets möjlighet att utöva tillsyn mot den aktuella typen av plattformar.” skriver verket.

Foto: Karin Nilsson / Adobe Stock

Publicerad: 2024-04-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!