Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Förslag: Slå ihop Mynak och AV

BUDGET Regeringen vill att Mynak ska bli en del av Arbetsmiljöverket. Bättre än att det läggs ned, säger forskaren Carin Håkansta.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2023-09-26

Regeringen vill att Mynak blir en del av Arbetsmiljöverket. Foto: Adobe Stock / Myndigheten för arbetsmiljökunskap

Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, drog i gång sin verksamhet i Gävle för fem år sedan. Uppgiften är att sammanställa och sprida kunskap om arbetsmiljöforskningen. Nu vill regeringen att verksamheten ska flytta in i Arbetsmiljöverket.
– Det är bättre än att det läggs ned. Då finns det i alla fall kvar ett litet frö som det går att bygga vidare på, säger Carin Håkansta, forskare på Karlstads universitet och Karolinska Institutet, med fokus på arbetsmiljö, hälsa och säkerhet.

Carin Håkansta var också med i den utredning som lämnade förslag på att Mynaks verksamhet skulle starta och har arbetat med kunskapsfrågor på Arbetsmiljöverket. Hon menar att Arbetsmiljöverket kan dra nytta av att få in mer kunskap om aktuell forskning i verksamheten men är samtidigt orolig för vad som kan hända vid eventuella neddragningar av myndighetens anslag i framtiden.
– På Arbetsmiljöverket är kärnuppdraget inspektion, så om det skulle bli en neddragning av myndighetens budget finns en överhängande risk att det skulle drabba den verksamhet som nu bedrivs av Mynak.

Enligt regeringens budgetproposition bör antalet myndigheter minska för att öka effektiviteten i statsförvaltningen. Ett uppdrag kommer att lämnas för att få fram ett förslag på hur en sammanslagning av de båda myndigheterna kan gå till. Förslagets konsekvenser ska också beskrivas.

Mynaks verksamhet startade för att till en del ersätta Arbetslivsinstitutet som lades ner av alliansregeringen 2007.

Läs mer om Mynak:
Arbetsmiljöproblem på Myndigheten för arbetsmiljökunskap
Läs mer om arbetslivsforskning:
Därför försvagades forskningen om arbetslivet

Foto: Adobe Stock / Myndigheten för arbetsmiljökunskap

Publicerad: 2023-09-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!