Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Fortsatt oro för skyddsombuden

RIKSDAGSDEBATT Nu finns det svar – så varför gör regeringen ingenting för att stärka skyddsombuden. Det undrade företrädare för oppositionspartierna i debatt med ministern.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2024-05-23

Den 17 maj besvarade biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg frågor om Arbetsmiljöverkets rapport. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Melker Dahlstrand

Arbetsmiljöverkets rapport om skyddsombuden (läs mer här) har kommit och den ger tydliga svar på vad som behövs för att stärka skyddsombuden. Det anser flera företrädare för oppositionspartierna. Nu riktar de kritik mot biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg. De menar att regeringen inte agerar och är fortsatt oroliga över vad regeringen har för inställning till skyddsombudens koppling till fackförbunden.

I förra veckan debatterades frågan i riksdagen.

Johanna Haraldsson Foto: Riksdagen

– För att stilla den oron behöver statsrådet vara tydlig. Hon behöver lova att inte röra den här regleringen under mandatperioden, sa Johanna Haraldsson (S).

Minister Paulina Brandberg sa att hon blev lite häpen och påpekade att frågan diskuterats flera gånger tidigare.

– Det finns ingenting i detta beslut som handlar om att skilja skyddsombuden från facken. Det är mitt tydliga besked här, och det har varit mitt tydliga besked hela tiden.

Hon påminde att rapporten just har kommit och återkommer med förslag när rapporten beretts klart. Nu ska regeringen diskutera med parterna med syftet att stärka alla skyddsombud.

– Vi exkluderar såklart inte de fackliga, och vi behöver inte välja mellan de fackliga och de icke-fackliga. Vi vill stärka både de fackliga och de icke-fackliga.

Att diskutera med parterna är lovvärt men behövs inte, menade Ciczie Weidby (V).

Ciczie Weidby Foto: Riksdagen

– De kommer inte att säga någonting annorlunda än vad som står i rapporten.

Johanna Haraldsson (S) menade att regeringen är snabb när den vill.

– Men antingen är den här frågan inte tillräckligt viktig, eller så vet man inte vad man vill, eller så är man inte överens med det parti som egentligen styr regeringen. Bristen på svar från ministern gör att vi bara kan gissa vad som gäller i den här frågan.

Fler frågeställare hänvisade också till att det kommit kritik mot rapporten. Ciczie Weidby (V) konstaterade att Svenskt Näringsliv inte anser att rapporten levt upp till förväntningarna. Johanna Haraldsson (S) noterade att även Sverigedemokraterna uttryckt missnöje. I en skriftlig fråga till ministern har SD sagt att Arbetsmiljöverkets rapport inte har fullgjort sitt uppdrag eftersom den inte tar upp frågan om krav på facklig tillhörighet för skyddsombuden, påpekade hon.

Ministern, Paulina Brandberg, avslutade debatten med en undran.

– Det är lite märkligt att regeringen anklagas för att tycka att inte frågan om skyddsombud är tillräckligt viktig när hela debatten handlar om ett uppdrag som regeringen har gett Arbetsmiljöverket och som den förra regeringen inte gav.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare

Laddar

Foto: Melker Dahlstrand

Publicerad: 2024-05-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!