Allt om arbetsmiljö logga
Arbetsmiljöbrott

Förundersökning om polischefs död nedlagd

NEDLAGT Det går inte att bevisa att Anders Thornberg av oaktsamhet orsakat den tidigare polischefen Mats Löfvings död. Det anser åklagaren och lägger ned förundersökningen.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2024-08-08

Förundersökningen om den tidigare polischefen Mats Löfvings död läggs ned. Foto: Adobe stock

Den 22 februari förra året avled den tidigare polischefen Mats Löfving i sitt hem i Norrköping. Han hade samma dag fått hård kritik i samband med att en utredning presenterades på en presskonferens arrangerad av hans arbetsgivare, Polismyndigheten.

Efter en åtalsanmälan från Arbetsmiljöverket i december i fjol inledde den särskilda åklagarkammaren en förundersökning om vållande till annans död. I mitten av maj delgavs den tidigare rikspolischefen Anders Thornberg misstanke om vållande till annans död. Anders Thornberg, i dag landshövding i Halland, skrev i en kommentar att han förnekade brott och att han inte varit oaktsam.

I mitten av juli lade chefsåklagare Lars Morand ned förundersökningen. Åklagaren konstaterar i sitt beslut att det inte på utredningsmaterialet går att bevisa att den som varit misstänkt har gjort sig skyldig till brott och att ytterligare utredning inte kan antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt.

Åklagaren anser dock att den tidigare polischefen Mats Löfvings död har ett klart samband med de uppgifter som lämnades av utredaren på presskonferensen.

Åklagaren skriver i sitt beslut att ” Uppgifterna vid presskonferensen – såvitt avser bedömningen av Mats Löfvings ledaregenskaper och rekommendationerna om dennes fortsatta anställning inom polisen – har alltså enligt min bedömning, varit en bidragande orsak till Mats Löfvings död.”

Samtidigt menar åklagaren att det inte framkommit något som visar att Anders Thornberg borde ha insett att det fanns en beaktansvärd risk att Mats Löfving skulle ta sitt liv med anledning av det som skulle komma fram på presskonferensen. Åklagaren menar att det inte går att visa att det funnits skäl för Anders Thornberg att begränsa vad som skulle offentliggöras. Åklagaren skriver ”Det går således inte att bevisa att den misstänkte av oaktsamhet vållat Mats Löfvings död.”

 

Foto: Adobe stock

Publicerad: 2024-08-08

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!