Ministern ryter till om asbesttillstånden
RISK Företagare som förlorat sitt tillstånd att sanera asbest har kunnat kringgå systemet och fortsätta verksamheten. Det har en granskning av Sverige Radio Ekot visat. Nu ska Arbetsmiljöverket utreda hur oseriösa företag kan stoppas och ministern öppnar för ny lagstiftning.
Text : Elsa Frizell
Publicerad: 2024-12-04
Sedan 2005 är det förbjudet att hantera asbest inom hela EU. Arbetsmiljöverket kan dock bevilja tillstånd som ger ett undantag från förbudet för till exempel bearbetning eller rivning av material som innehåller asbest. I en granskning gjord av Sveriges Radios framkommer att 21 av 28 företagsägare vars bolag under de senaste nio åren förlorat sitt tillstånd att sanera asbest, har kunnat fortsätta ändå, antingen genom ett annat av sina bolag eller genom att ansöka om nytt tillstånd.
Arbetsmiljöverket ska nu utreda på vilka sätt hanteringen av tillstånd och inspektion kan utvecklas för att göra det svårare att bryta mot reglerna.
– Det finns all anledning för myndigheten att se över våra arbetssätt och rutiner för att göra det svårare för dessa arbetsgivare att fortsätta bryta mot föreskrifterna, säger Lars Lööw, generaldirektör för Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.
Arbetsmiljöverket skriver i pressmeddelandet att det till exempel kan finnas tekniska lösningar som kan göra det omöjligt att anmäla en asbestsanering utan ett giltigt tillstånd. Det kan också vara möjligt att förbättra kraven på de utbildningar som de som sanerar och river asbest ska ha genomgått för att kunna få tillstånd, menar Arbetsmiljöverket.
Paulina Brandberg, biträdande arbetsmarknadsminister med arbetsmiljöfrågorna på sitt bord säger till Sveriges Radio att det är ett akut problem och att det är bråttom. Hon uppger att hon efter jul kommer följa upp vad Arbetsmiljöverket kommer fram till, om det är åtgärder som Arbetsmiljöverket kan vidta eller om det finns något som regeringen kan göra. Om ny lagstiftning behövs är regeringen öppna för det meddelar hon Sveriges Radio.
Det är sedan tidigare känt att det finns brister i den utbildning som en del arbetstagare som hanterar asbest får vilket Allt om arbetsmiljö skrivit om vid flera tillfällen. I en rapport, beställd av den förra regeringen, beskrev Arbetsmiljöverket en del av problemen och vad som kunde göras åt dem. Rapporten lämnades till den nuvarande regeringen i januari 2023.
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.