Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Regeringen: Gör fler oanmälda inspektioner

KONTROLL Hårdare tag mot arbetslivskriminalitet och fler inspektioner från Arbetsmiljöverket. Så vill regeringen få bukt med dödsolyckorna på jobbet. Men mer resurser till Arbetsmiljöverket blir det inte.

Text : Elsa Frizell

Publicerad: 2023-12-19

Regeringen vill att Arbetsmiljöverket ska göra fler inspektioner, men det blir inte mer resurser till det. Foto: Adobe Stock

Det har varit ett mörkt år på svenska arbetsplatser. Hittills i år har 62 människor omkommit på sin arbetsplats. Bara den senaste veckan har åtta dött, bland dem fem personer i den tragiska hissolyckan på en byggarbetsplats i Sundbyberg.

Med anledningen av det ökande antalet dödsolyckor vill regeringen nu ser fler inspektioner från Arbetsmiljöverket. Det meddelade arbetsmarknadsminister Johan Persson och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg under en presskonferens förra veckan.

– Regeringen ser att vi behöver agera. För att intensifiera arbetet mot dödsolyckor, så kommer vi att rikta Arbetsmiljöverkets verksamhet mot fler fysiska och oanmälda inspektioner på arbetsplatserna, sa Paulina Brandberg.

Vi har arbetsgivare som medvetet tummar på säkerheten.

- Paulina Brandberg, biträdande arbetsmarknadsminister.

De allra flesta arbetsgivare vill göra rätt och följa de säkerhetsföreskrifter som finns, betonade Paulina Brandberg.

– Men samtidigt måste vi också se att vi har arbetsgivare som medvetet tummar på säkerheten helt enkelt för att det kostar pengar och vi ser att det finns företag som skapar sig konkurrensfördelar.

Insatserna måste därför blir kraftigare mot arbetslivskriminaliteten underströk ministrarna och lyfte de center mot arbetslivskriminalitet som startats där myndigheter lättare ska kunna samverka.

Vi kommer inte kunna inspektera oss till en bra arbetsmiljö.

- Håkan Olsson, tillförordnad generaldirektör, Arbetsmiljöverket.

Regeringen ger inga ytterligare anslag till Arbetsmiljöverket för att kunna genomföra fler inspektioner. Håkan Olsson, tillförordnad generaldirektör på Arbetsmiljöverket, säger i en intervju i Sveriges Radio att Arbetsmiljöverket nu måste prioritera bort annat. Myndigheten måste också bli bättre på att sikta in sig på arbetsplatser där det finns störst risk.

I intervjun betonar Håkan Olsson dock att det är arbetsgivarna som har ansvar för arbetsmiljön och att det är där förändringen måste ske. ”Vi kommer inte kunna inspektera oss till en bra arbetsmiljö”, säger han till Sveriges Radio.

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2023-12-19

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!