Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Regeringen utreder bakgrundskontroller

KONTROLL Kommunerna kan komma att få utökade möjligheter att göra bakgrundskontroller på anställda. Regeringen har gett en utredare i uppdrag att snabbt utreda saken.

Text : Ann Patmalnieks

Publicerad: 2024-02-27

Regeringen låter utreda utökade bakgrundskontroller för att hejdat den organiserade brottsligheten från att infiltrera offentlig förvaltning, meddelade justitieminister Gunnar Strömmer. Foto: Nadine Sohier, Regeringskansliet

Personer med koppling till den organiserade brottsligheten måste hållas borta från den offentliga förvaltningen, annars finns risk för infiltration och påverkan på beslutsfattande. Det menar regeringen som därför vill låta utreda om kommuner i fler fall än i dag ska kunna kontrollera dem som erbjuds anställning eller uppdrag.

Kontrollerna ska i så fall göras mot belastningsregistret och misstankeregistret. Misstankeregistret innehåller personuppgifter om den som är skäligen misstänkt för brott eller har begärts överlämnad eller utlämnad för brott.

Utredaren ska även ta ställning till om det ska vara möjligt för kommunala arbetsgivare att göra sådana kontroller även under pågående anställning. Utredningen ska göras i ett så kallat snabbspår och redovisas senast 31 oktober 2024.

Södertälje kommun började redan i juni 2022 att göra löpande kontroller av anställdas personnummer mot belastningsregistret, något som Allt om arbetsmiljö rapporterat om i en serie artiklar.

Justitieombudsmannen, JO, kom i oktober förra året fram till att kontrollerna stred mot grundlagen. Det var efter detta som regeringen bestämde sig för att tillsätta utredningen.

Flera fackförbund har reagerat på Södertäljes agerande. Akademikerförbundet SSR, Vårdförbundet och Kommunal har krävt kompensation för sina medlemmar.

Södertälje kommun pausade kontrollerna efter JO:s beslut men bestämde sig sedan för att återuppta dem vid nyrekryteringar, enligt SVT.

Foto: Nadine Sohier, Regeringskansliet

Publicerad: 2024-02-27

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!