Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

De tre pedagogerna överklagar till Högsta domstolen

ÖVERKLAGAN De fälldes både i tingsrätten och hovrätten för att ha orsakat den sexårige pojkens död i samband med simundervisning. Nu hoppas de tre pedagogerna att Högsta domstolen ska pröva målet.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2024-01-16

Högsta domstolen ska nu ta ställning till om de ska ta upp målet där den sexårige pojken drunknade på sin skola i Vellinge kommun i augusti 2020. Foto: Carl Johan Erikson

Alla de tre pedagoger som fälldes i Hovrätten över Skåne och Blekinge i mitten av december har överklagat domen. De fälldes för arbetsmiljöbrott, vållande till annans död, för att av oaktsamhet ha orsakat den sexårige pojkens död i samband med simundervisning på Tångvallaskolan i Vellinge kommun den 18 augusti 2020. Här kan du läsa mer om domen.

Genom sitt ombud påpekar en av pedagogerna att hovrätten har gjort en felaktig bevisvärdering. Hen har förnekat brottet och menar att det inte är utrett att hen är skyldig. En av de andra skriver att hen inte har brustit i sitt arbetsmiljöansvar och inte har orsakat dödsfallet. Hen vill frikännas från ansvar för arbetsmiljöbrottet.

Alla tre ombuden begär mer tid för att förklara varför domen överklagas.  

Rektorn för skolan i Vellinge kommun fälldes också för arbetsmiljöbrott. När tiden för att lämna in överklagandet passerat fanns ingen överklagan inlämnad från rektorn.

För att Högsta domstolen ska ta upp målet krävs prövningstillstånd.

Foto: Carl Johan Erikson

Publicerad: 2024-01-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!