Allt om arbetsmiljö logga
Arbetsmiljöbrott

Hovrätten prövar dödsolyckan på Green Cargo

PRÖVNING Det var inte Green Cargos fel att bangårdsoperatören dog på arbetet i november 2018. Det menade tingsrätten. Åklagaren höll inte med och överklagade. Nu har hovrätten meddelat att de prövar målet.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2024-05-28

Green Cargos ansvar för bangårdsoperatörens död i november 2018 i Borlänge ska prövas i Svea hovrätt. Foto: Karin Nilsson

Det gick inte att bevisa att det var Green Cargos brister som orsakade bangårdsoperatörens död den 11 november 2018. Det menade tingsrätten. Läs mer om domen här.

Åklagaren höll inte med. Han ansåg att bolaget inte hade gjort en tillräcklig riskbedömning och inte tagit hänsyn till hur farlig arbetsuppgiften var. Åklagaren påpekade att växlingsarbete är en farlig verksamhet där många olyckor sker. Höga krav ställs därför på arbetsgivarens arbetsmiljöarbete. Riskanalyserna var gamla när olyckan skedde och riskbedömningar måste göras lokalt.

Tingsrätten höll med om att Green Cargo brustit genom att inte kontrollera att bangårdsoperatören gjort den hälsoundersökning som krävdes för arbetet och därmed tilldelat honom olämpliga tjänstgöringsturer. Men rätten ansåg inte att det gick att säga att det fanns ett orsakssamband mellan den bristen och olyckan.

Åklagaren gjorde en annan bedömning. Operatören hade fysiska problem och om det funnits ett kontrollsystem hade han kunnat rehabiliteras eller fått andra arbetsuppgifter.

Åklagaren saknade också åtgärder för att förhindra att lokförare och bangårdsoperatörer kommunicerade med varandra utan att de såg varandra. Han menar att det borde ha varit förbjudet.

Överklagandet ställdes till Svea hovrätt som i mitten av maj beslutade att pröva målet.

Foto: Karin Nilsson

Publicerad: 2024-05-28

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!