”Håll koll på ljuset”
LUX Förbanna mörkret om du vill men se också till att söka dagsljuset och de goda krafterna. I sin ledare skriver Elsa Frizell om letande efter ljus på det norra halvklotet och i det allmänna världsläget.
Text : Elsa Frizell
Publicerad: 2024-12-12
Det började med att jag laddade ned Arbetsmiljöverkets app Ljus som mäter hur starkt ljuset är där man befinner sig. Det mäts i enheten lux. En solig dag mätte jag dagsljuset som föll in på bordet från fönstret i köket. Appen visade 140 lux – vafalls, tänkte jag, inte mer? I vardagsrummet som har fler fönster, och där solen letade sig in kom mätaren ändå bara upp i ynka 240 lux. Nu var jag bara tvungen att gå ut och mäta, hur stor skillnad kunde det göra att vara utomhus? Stor, visade det sig. Vid samma tillfälle visade appen inte mindre än 1700 lux!
Uppväxtens paroller om vikten av att gå ut i friska luften och dagens välkända fakta hur välgörande en promenad på dagen är för hälsan, kom onekligen – i ett nytt ljus.
Enligt forskaren Arne Lowden behöver vi människor ungefär 1000 lux under 30 minuter per dag för att må bra. Vissa mer. Allra helst på förmiddagen, då ljuset består av blå vågor. Arne Lowden har nyligen skrivit boken Överlev vintern och förklarar i den hur ljuset hänger ihop med kroppens biologiska system och dygnsrytm. Ju mer och starkare ljus på dagen, desto bättre sömn på natten. Ljuset gör oss piggare och gladare, visar forskningen.
Ett krux är att vi inte riktigt vet vårt eget bästa, vi känner inte av när vi behöver ljus på samma sätt som vi känner att vi behöver äta. Därför behöver vi aktivt söka ljuset, om inte genom dagsljus ute så genom bättre lampor.
Jag vill inte sträcka mig så långt att jag blivit frälst av dessa ljusfakta, men jag har blivit något av en luxletare. För leta kan man behöva göra. Det är mörkt nu, på norra halvklotet men också i det allmänna världsläget. Jag tycker gott att man kan få förbanna mörkret, i alla fall lite grann, men se också till att söka dagsljuset och de goda krafterna.
Snällast vinner heter den senaste boken av författaren, föreläsaren och poeten Bob Hansson. Snällhet är ett tufft jobb och kräver handling, säger han. Missa inte vår reporter Karin Nilssons intervju med honom.
Pepparkakor är inte tillräckliga för snällhet med andra ord, men kanske hjälper de till? Jag hoppas hur som helst att Bob Hansson har rätt – att snällast verkligen vinner. God jul och med hopp om ett nytt ljusare år.
Text : elsa frizell
elsa.frizell@alltomarbetsmiljo.sePublicerad: 2024-12-12
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.