Allt om arbetsmiljö logga
Tema

Friskvård 2.0 – eller?

HJÄRTSLAG Kan mätning på hjärtat vara ett sätt att hantera ohälsosam stress i ett tidigt skede på arbetsplatsen? Ja, hävdar leverantören av mätverktyget Firstbeat. Absolut, säger byggföretaget Skanska, som under flera år testat metoden som de beskriver som framgångsrik. Nej, säger flera ledande forskare.

Text : Elsa Frizell

Publicerad: 2024-05-16

Foto: Adobe Stock


Hjärtdata ska bygga hälsa på Skanska
BIODATA På byggföretaget Skanska används mätning på hjärtat som ett verktyg för att hjälpa cheferna till hälsosammare vanor. Sju års mätning har gett bra resultat. Men grunden är arbetsmiljöarbetet. Läs del 1 av temat här.

Hälsodata från hjärtat ifrågasätts av forskare
KRITIK Företaget Firstbeat erbjuder verktyg som mäter hjärtats aktivitet. Det ska hjälpa anställda till bättre balans mellan stress, återhämtning och fysisk aktivitet. Men forskare ifrågasätter att sådana slutsatser kan dras utifrån den forskning som finns i dag. Läs del 2 av temat här.

Forskare: Tänk igenom varför ni ska mäta
STRATEGI Vi mäter som aldrig förr. Vi håller koll på sömn, steg, puls och hjärtslag. Men behövs all mätning i arbetslivet? Nej, säger forskarna som Allt om arbetsmiljö pratat med. Läs del 3 av temat här.

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2024-05-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!