Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

AV begär ingen överprövning av Löfvings död

AVSTÅR Det finns frågetecken men Arbetsmiljöverket begär ändå inte att åklagaren omprövar sitt beslut att lägga ned förundersökningen om den tidigare polischefen Mats Löfvings död.

Text : Karin Nilsson

Arbetsmiljöverket kommer inte att begära en omprövning av åklagarens beslut att lägga ned förundersökningen efter tidigare polischef Mats Löfvings död. Det säger Conny Elestrand, jurist på myndigheten.

Arbetsmiljöverket har utrett Polismyndighetens agerande både i samband med presskonferensen där den tidigare polischefen Mats Löfving kritiserades offentligt, i februari 2023, och även agerandet före. Verket har konstaterat brister och krävt bättring inför framtiden.

I höstas blev verket nöjt med de åtgärder som Polismyndigheten tagit för att säkerställa att något liknande inte ska hända igen. Men verket fortsatte sitt utredande med siktet inställt på ansvar och frågan om ett arbetsmiljöbrott begåtts.

I december lämnade verket in en åtalsanmälan till den särskilda åklagarkammaren, den kammare som hanterar brottsmisstankar mot poliser. Verket misstänkte arbetsmiljöbrott och skrev att Polismyndighetens underlåtenhet att vidta åtgärder var anmärkningsvärda.

I somras lade åklagaren ned förundersökningen. Arbetsmiljöverket skulle kunna begära att beslutet omprövas, men kommer inte att göra det.

– Vi förstår åklagarens resonemang. Han menar att det är svårt att bevisa att den här presskonferensen ensamt varit orsaken till Löfvings bortgång och att det vore att dra det för långt att hävda att högsta polisledningen borde ha insett vad som därefter skulle kunna hända, säger Conny Elestrand, jurist på Arbetsmiljöverket och den som skrev myndighetens åtalsanmälan.

Att åklagarna inte ställer arbetsgivare till svars när Arbetsmiljöverket anser att det bör ske är vanligt, enligt Conny Elestrand. Han påpekar att åklagare måste vara säkra på en fällande dom för att väcka åtal och att åklagarna har andra förutsättningar.

– Vi är experter på de regler och föreskrifter som finns inom arbetsmiljöområdet, men polis och åklagare gör en egen utredning, ofta med vår som grund. Vi som myndighet har inte lika långtgående utredningsmöjligheter och kan exempelvis inte hålla några vittnesförhör.

Conny Elestrand tillägger:

– Vi fick information från skyddsorganisationen att det skulle ha framförts till polisledningen att Löfving var suicidal. Men när vi gör vår utredning har vi som sagt inte möjlighet att förhöra personer.

Samtidigt vill Conny Elestrand inte frångå resultatet av Arbetsmiljöverkets utredning.

 – Vår uppfattning som expertmyndighet var att det kunde vara arbetsmiljöbrott annars hade vi inte lämnat in en åtalsanmälan.

Hur tänker du kring det?

– Åklagaren har nu gjort sin bedömning och vi har gjort så mycket vi kan, sen leder inte alla våra anmälningar till åtal och prövning i domstol.

Conny Elestrand pekar också på svårigheterna att bevisa kopplingen mellan arbetsgivares agerande och arbetstagares ohälsa och död.

– De är svårt att visa att det är brister i arbetsmiljön som är orsaken till att någon tar sitt liv och att alla alternativa orsaker dessutom ska kunna uteslutas. Det är även svårt för arbetsgivare att kunna förutse att deras underlåtenhet att genomföra vissa åtgärder leder till att någon går bort och därmed kan utkrävas ansvar för detta.

Hur ser du på det här fallet?

– Vi som myndighet har tagit det här så långt vi kan nu. Vi har även ställt framåtsyftande krav för att något liknande inte ska inträffa igen.

Conny Elestrand ställer sig dock frågande till den del av åklagarens resonemang om presskonferensen som handlar om att den tidigare rikspolischefen skulle ha haft ett ansvar för det som sägs där, men att det var ett ansvar som inte berörs av reglerna på arbetsmiljöområdet.

– Polisledningen hade både det yttersta mandatet och den faktiska möjligheten att styra upp presskonferensen. Ett arbetsmiljöansvar kan heller inte delegeras, utan enbart arbetsmiljöuppgifterna.

Conny Elestrand tillägger också att det är uppenbart att Mats Löfving inte fick det krisstöd som han borde ha haft och att det inte bara gällde i samband med presskonferensen.

Inte bara Arbetsmiljöverket kan begära att åklagarens beslut ändras. En begäran om överprövning av nedläggningen av förundersökningen har också kommit in till Åklagarmyndigheten. Begäran kom i mitten av augusti men har inte lett till någon ändring. Personens begäran har prövats enligt gängse rutin av flera åklagare och slutligt av Riksåklagaren. Det beslutet kan inte överprövas.

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!