Allt om arbetsmiljö logga
TEMA

Chefen kan sätta tonen

UTMATTNING Hanna Wiik, chefsrådgivare på Ledarna, har erfarenhet av utmattning – både egen och andras. Låt chefen sätta tonen för hållbart arbete, uppmanar hon.

Text : Ann Patmalnieks

Publicerad: 2024-02-12

Högsta cheferna måste säta hållbart arbete på agendan, säger Hanna Wiik, chefsrådgivare på Ledarna. Foto: Carl-Magnus Fagerholm

Hanna Wiik har mångsidig kompetens när det gäller återgång i arbete. Hon har både stöttat andra som ska börja jobba igen och själv varit sjukskriven för utmattning.

Chefer behöver vara medvetna om att alla individer reagerar olika under sjukskrivningen, säger hon.
– En del vill stänga av helt, andra vill ha mycket kontakt, kanske mer än vad som är gynnsamt för dem. Men en löpande bra dialog under sjukskrivning gynnar tillbakagången. Som chef ska man visa att man bryr sig, utan att det tolkas som ”När kommer du tillbaka då?”.

En praktisk svårighet är när personen ska arbetsträna i sin gamla roll, men på 25 procent.
– Då måste andra ta över ansvar som personen haft tidigare. Gör man inte förändringar är risken hög att personen hamnar i sjukskrivning igen. Chefen behöver hjälpa medarbetaren att hålla emot. Nya vanor ska etableras.

Jag hänvisade till familjeskäl lite allmänt.

- Hanna Wiik

Här har chefen också en roll som förebild, säger hon.
– Hur mycket jobbar jag, är jag tillgänglig på helger, hoppar jag över lunchen och tar på mig för mycket? Sådant sprider en känsla i organisationen.

När Hanna Wiik själv var sjukskriven för utmattning berättade hon inte vad det handlade om för sina medarbetare.
– Jag hänvisade till familjeskäl lite allmänt, för att det var tabubelagt med psykisk ohälsa. När jag väl berättade har jag inte bemötts av annat än värme och förståelse.

Hennes råd är därför att som chef vara öppen, kanske säga ”Just nu har jag en tuff period”, om det är så.

Men framför allt måste organisationen sätta fokus på arbetsmiljön, betonar hon.
– De högsta cheferna behöver sätta hållbart arbete på agendan. Chefer måste få ett bättre stöd och mer kompetens. Både kring hur de själva blir hållbara och hur de kan hjälpa andra att sätta gränser. De behöver kunna ge medarbetaren tryggheten i att vara efterlängtad: ”Vi vill ha din kompetens, men du ska inte leverera redan i morgon och nej, det är inte dags att gå upp till 75 procent redan nu.”

 

Tema utmattning

Läs fler artiklar om återgång efter utmattningssyndrom:

Del 1: Hon kom tillbaka efter utmattningen När arbetsuppgifter skalades bort kunde Felicia jobba heltid igen.
Del 2: Så kan jobbet hjälpa efter utmattning. Agneta Lindegård Andersson, utvecklingsledare på Institutet för stressmedicin, svarar på vanliga frågor.
Del 3: Chefen kan sätta tonen Ledarnas chefsrådgivare Hanna Wiik har egna erfarenheter av utmattning och ger råd till organisationen.
Del 4: Stigma kring utmattning påverkar Delresultat från en pågående studie om hur chefer hanterar utmattningssyndrom bland medarbetarna. Linda Corin, Institutet för stressmedicin, om hur det kan finnas ett stigma kring utmattning på arbetsplatsen.

Foto: Carl-Magnus Fagerholm

Publicerad: 2024-02-12

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!