Allt om arbetsmiljö logga
tema

Skatteplikt med undantag

HYBRIDARBETE I Danmark ska arbetsgivaren utrusta arbetsplatserna i hemmet enligt en ny lag. I Sverige är allt den anställde får från arbetsgivaren skattepliktigt.

Text : Carl von Scheele

Publicerad: 2023-01-29

Det hemlånade möblemanget ska vara detsamma som på den ordinarie arbetsplatsen för att vara skattefritt. Foto: Adobe Stock

I Danmark genomfördes i våras en lättnad för arbetsgivarens skyldighet att utrusta arbetsplatser i hemmen. Tidigare skulle arbetsgivaren stå för utrustningen på datorarbetsplatser om arbetet i bostaden skedde minst en dag i veckan.

Nu har regeln ändrats till minst två dagar i veckan som genomsnitt över en månad.

Lagen säger att arbetstagaren får använda sitt privata skrivbord, kontorsstol och dator om dessa uppfyller gällande krav i de danska arbetsmiljöreglerna för bildskärmsarbete. I annat fall ska arbetsgivaren utrusta arbetsplatsen.

Detta gäller inte bara hemmen utan alla arbetsplatser där personal arbetar regelbundet.

I Sverige är grundregeln att allt den anställde får av arbetsgivaren är skattepliktigt med vissa undantag.

Nödvändiga arbetsredskap som arbetsgivaren lånar ut till sina anställda, som dator och mobil, är skattefria även om det också finns en privat nytta av utrustningen.

Regel kan också tillämpas på till exempel skrivbord och kontorsstol i hemmet, men inte om möblerna köps in för att passa in i övrig inredning i privatbostaden.

Det hemlånade möblemanget ska vara detsamma som finns på den ordinarie arbetsplatsen, förklarar Pia Blank Thörnroos på Skatteverket.

Tema distansarbete

Det här är fjärde delen i Allt om arbetsmiljös tema om det förändrade distansarbetet. Läs alla delar:

Del 1: Otydligt vad som gäller för distansarbete
Del 2: Facket: Distansarbete ska in i föreskrifterna
Del 3: H&M kräver närvaro på kontoret
Del 4: Inredning av hemmakontor skattepliktig

Text : carl von scheele

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2023-01-29

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!