Allt om arbetsmiljö logga
Tema

”Vi vill inte ha ett angiverisamhälle”

KRITIK Bakgrundskontroller på alla anställda i Södertälje kommunen riskerar att få motsatt effekt. Det menar Zandra Michal, ordförande för Kommunal i Stockholms län.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2023-06-07

Bakgrundskontroller gör att man börjar misstänka sina kollegor. Det menar Zandra Michal på Kommunal. Foto: Adobe stock

Sedan juni 2022 gör Södertälje kommun bakgrundskontroller på alla medarbetare i kommunen. Syftet är att motta kriminaliteten från att tränga sig in i kommunen och skapa en tryggare arbetsplats. Fackförbundet Kommunal är starkt kritiskt och anser att det varken är lagligt eller en bra metod för att få personalen att känna sig trygga.
–  Såklart ska kriminalitet bekämpas men inte genom att man själv begår brott. Vi menar att det här bryter mot både GDPR och den personliga integriteten, säger Zandra Michal på Kommunal.

Zandra Michal. Foto: Kommunal

Ett av skälen för kontrollerna är att arbetstagarna ska känna sig trygga med sina kollegor och slippa känna sig misstänkliggjorda. Finns det inte en poäng med det?
–  Jag uppfattar att det får motsatt effekt. I stället för att jag vill lära känna mina kollegor har jag redan börjat misstänka dem och undrar om de är kriminella. Man ska inte heller behöva känna sig övervakad på sin arbetsplats.

Vad ska arbetsgivaren göra i stället?
– Vi tror mer på att skapa säkra rutiner kring beslut och åtgärder som att beslut inte ska fattas av bara en person. Sedan måste man arbeta mer långsiktigt och förebyggande med god bemanning på skola och förskola och att ge unga meningsfulla aktiviteter och goda förebilder.

Zandra Michal är barnskötare och jobbar i förskolan. Hon jämför med den kontroll som görs inom barnomsorgen där registerutdrag begärs ut av den enskilde arbetstagaren, lämnas vid anställningstillfället och sedan med några års mellanrum.
– Det tycker jag är motiverat. Men här gäller det alla oavsett arbetsuppgifter och utan att det finns indikation på att något har hänt. Jag tycker också att det är otydligt vad de letar efter. Ska man ha gjort något kriminellt på jobbet eller på fritiden?
– Vi vill inte ha ett angiverisamhälle.

Hon tillägger:
– Det är självklart att medlemmarna ska känna sig trygga på jobbet utan att känna sig misstänkliggjorda, bevakade eller behöva ange någon annan. De ska få schyssta förutsättningar att göra sitt arbete och kunna ha ett gott samarbete med sina kollegor. Det borde vara självklart även för arbetsgivaren.

Kommunal är det största fackförbundet bland de kommunanställda och när ett hundratal av medlemmarna svarade på frågan om vad de ansåg om kontrollerna svarade nästan alla av dem att de inte ville ha dem, påpekar Zandra Michal.
– Det här spär på den minskande tilliten i samhället. Vi är villiga att ta den här striden.

Nu har frågan om kontrollerna lyfts till Kommunal centralt. När det blir en central förhandling med den centrala motparten SKR är oklart.

 

TEMA Kommunal verksamhet på vakt

Södertälje är en av de kommuner som har blivit tvungen att addera nya risker i arbetsmiljön för sina anställda. Företrädare för kommunen menar att kriminaliteten försöker tränga sig in.

Del 1: Kommunal verksamhet på vakt
Del 2: "Vi vill inte ha ett angiverisamhälle"
Del 3: Så motar Södertälje fusk och kriminalitet
Del 4: SKR: Låt arbetsgivaren polisanmäla hoten

Foto: Adobe stock

Publicerad: 2023-06-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!