”Ha en förankrad policy”
FÖREBYGGANDE När drogerna i arbetslivet ökar beror det på att drogerna i samhället ökar. Krogbranschen agerar i båda sfärerna, och här blir det extra tydligt hur de påverkar varandra. Utbildning och policyarbete ger resultat, säger forskaren Johanna Gripenberg.
Text : Marika Sivertsson
Publicerad: 2023-11-16
Johanna Gripenberg pratar mycket om normalisering. Hon är chef och forskare på STAD, som står för Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem. Det finns vid Centrum för psykiatriforskning, Karolinska Institutet samt Region Stockholm.
Droganvändningen i samhället drivs till stor del av att den normaliseras, menar hon.
– Det finns en internationell trend med avkrimininalisering av cannabis, och det börjar bli svårt att hitta en amerikansk tv-serie där ingen röker på. Många gånger är det produktplacering av cannabisindustrin. Det tänker inte så många på.
STAD arbetar förebyggande mot substansberoende och relaterade problem i samhället, och har arbetat med krogarna i Stockholm i mer än 20 år. Johanna Gripenberg ser att mätningarna över droganvändning visar att arbetet gett resultat: Under tiden som STAD arbetade med utbildning och policyarbete i ”Krogar mot knark” sjönk användningen bland krogpersonalen. När det förebyggande arbetet upphörde på grund av brist på finansiering ökade den igen, till ännu högre nivåer än i den första mätningen.
2001 uppgav 27 procent av krogpersonalen att de använt droger under det senaste året. 2007 var andelen 19 procent. Och 2017 var den uppe i 35 procent.
– Krogmiljön är en jätteviktig arena, det är en stor arbetsplats för många unga vuxna, samtidigt som unga vistas där. Krogmiljön ska vara en trygg och säker plats för både gäster och personal. Det är en viktig arbetsmiljö- och säkerhetsfråga, men det är också mer än så: Ska vi ha ner användningen bland gästerna ska vi inte ha personal som använder.
Johanna Gripenberg poängterar att det är det förebyggande arbetet det hänger på:
– Droganvändning sprider sig fort. Har man väl hittat droger bland personalen så har man ofta redan stora problem. Då gäller det att ha en förankrad policy och handlingsplan så att alla vet hur man ska agera. De krogar vi arbetar med erbjuder alltid hjälp till sin personal.
Många av krogarna STAD arbetar med har slumpmässig testning av personalen. Vid positiva svar räcker ofta det stöd som finns inom öppenvården, vilket i de fallen innebär en låg kostnad för arbetsgivaren.
Johanna Gripenberg ser i STAD:s undersökningar att slumpmässig testning fungerar förebyggande för ungas användning i arbetslivet.
– Att ha ett jobb är viktigt för unga människor. Och när vi har gjort intervjuer med unga vuxna om cannabis har många visat inställningen att de slutar använda cannabis när de börjar arbeta, eftersom arbetsplatserna testar.
I år gör STAD en ny insamling av enkäter bland kroganställda. Undersökningen kommer att pågå under hela året.
Tema: Droger på jobbet
Det här är tredje delen, läs även tidigare och kommande artiklar:
Del 1: Allt vanligare att drogtesta
Del 2: Avanza hjälp dem som testar positivt
Del 3: Ha en förankrad policy
Text : marika sivertsson
Foto: Adobe Stock
Publicerad: 2023-11-16
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.