Få transpersoner DO-anmäler
RÄDSLA Det är känt att transpersoner utsätts för diskriminering på svenska arbetsplatser. Men det är ovanligt att de gör en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO).
Text : Kamilla Kvarntorp
Publicerad: 2024-11-14
De anmälningar som kommer in till DO registreras utifrån diskrimineringsgrund. Det finns därför ingen samlad statistik över hur många anmälningar som gäller transpersoner. De senaste två åren har det bara kommit in två anmälningar från transpersoner som gäller arbetsmiljön - där DO har öppnat tillsyn, utrett frågan och fattat beslut.
— Frågor om könsidentitet är något väldigt intimt och personligt. Man vill kanske inte vända sig till en myndighet, eftersom anmälan blir offentlig, säger Maya Hald, utredare på DO.
Jämlikhetskonsulten Lukas Romson bedömer också att mörkertalet är stort.
— Det är tydligt att folk inte orkar anmäla, de tror inte att det ger någon effekt. Och många vet inte hur de ska göra.
Edward Summanen, socionom på Transammans, Sveriges största förening för transpersoner och närstående, berättar att vissa också avstår från att anmäla av rädsla för att bli uthängda i medierna och då förvärra situationen på arbetsplatsen.
— Andra tycker inte att det är någon idé att göra en anmälan, därför att de upplever att de som avgör fallen inte har rätt kompetens, säger han.
De två fallen, där DO öppnade tillsyn, handlade om transpersoner som blivit felkönade och benämnda med fel pronomen av sina kollegor.
— Arbetsgivaren kan inte göra sig skyldig till diskriminering för något som kollegorna gör, säger Maya Hald.
Men arbetsgivaren måste, enligt diskrimineringslagen, agera så fort det blir känt att en medarbetare upplever sig vara utsatt för trakasserier. Arbetsgivaren ska då utreda vad som hänt och om det kommer fram att någon har trakasserats se till att det inte händer igen.
I de två fallen bedömde DO att arbetsgivaren hade utrett frågan. Hittills har DO alltså inte drivit något ärende som rör transpersoner i arbetslivet, som lett till ersättningskrav eller domstolsprocess.
Men med diskrimineringslagen från 2009 blev det tydligare att den som tänker ändra eller har ändrat könstillhörighet omfattas av lagen. Det gick tidigare bara att utläsa ur förarbetena till dåvarande svenska diskrimineringslagar och domar från EU-domstolen.
— När något står uttryckligen i lagen blir det tydligare både för dem som har rättigheter och skyldigheter enligt lagen, säger Maya Hald.
Edward Summanen tycker också att diskrimineringslagen från 2009 är jätteviktig.
— Innan lagen kom var det mycket vanligare med öppen diskriminering av transpersoner på arbetsplatser. Personer kunde bli av med jobbet när de kom ut. Arbetsgivare kunde bara säga: ”Då passar inte du in här längre”.
Tema: Transidentitet
Läs hela vårt tema om transidentitet. Vi länkar artiklarna vartefter de publiceras.
- Expert: Så vanligt med diskriminering att ingen regerar
- Vanligare med trakasserier i mansdominerade branscher
- Glada tillrop när hon kom ut som transkvinna
- Ny guide ska bidra till inkluderande arbetsmiljö
- Kollegor tog avstånd när hon kom ut
- Få transpersoner DO-anmäler
Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Text : kamilla kvarntorp
Foto: Kamilla Kvarntorp
Publicerad: 2024-11-14
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.