Nya råd för mer inkludering
HBTQI Använd rätt pronomen, markera om någon uttalar sig nedlåtande om transpersoner och se till att det finns könsneutrala toaletter. Det är några av tipsen i Mynaks nya guide för att skapa en inkluderande arbetsmiljö för hbtqi-personer.
Text : Kamilla Kvarntorp
Publicerad: 2024-11-08
Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, har tagit fram guiden ”God arbetsmiljö för hbtqi-personer”. I guiden, som främst vänder sig till chefer på olika nivåer, finns konkreta tips, råd och övningar som kan användas för att förbygga diskriminering och skapa en inkluderande arbetsmiljö där alla har samma rättigheter och möjligheter.
— Cheferna har ett arbetsgivaransvar och ska skapa en god arbetsmiljö för alla. Men det förekommer fortfarande diskriminering, rena trakasserier - särskilt mot transpersoner, säger Andrea Eriksson, en av guidens författare som är professor i ergonomi vid Institutionen för medicinteknik och hälsosystem på KTH.
Trots att arbetsgivare är skyldiga att följa diskrimineringslagen och arbetsmiljölagen har många inte tid att jobba med diskriminerings- och arbetsmiljöfrågor på ett systematiskt sätt, säger Andrea Eriksson.
— De har många frågor på agendan och känner sig pressade. Därför har vi tagit fram enkla, korta övningar för att stödja arbetsgivare i arbetet med att göra en inkluderande arbetsplats till en del av organisationens arbetsmiljöarbete.
För att skapa en inkluderande arbetsmiljö rekommenderar Andrea Eriksson arbetsgivarna att se över vilken kompetens som finns om hbtqi inom arbetsorganisationen. De skulle till exempel kunna börja med att ta upp vad hbtqi betyder.
— Det är viktigt att utgå ifrån att alla inte vet vad bokstäverna står för. Det måste också vara okej att ställa frågor om sådant man inte kan.
Det är även viktigt att en person som är bekväm med att ta upp hbtqi-frågor håller i samtalen och övningarna på arbetsplatsen.
— Det kan finnas många åsikter när hbtqi-frågor lyfts. Samtalen får inte gå över styr, så att någon uttrycker sig på ett sätt som blir kränkande, säger Andrea Eriksson.
Mynaks rapport om transpersoners och andra hbtqi-personers arbetsmiljö från 2022 visar att förutom chefer, behöver även hr, skyddsombud och fackligt förtroendevalda stödmaterial. Därför finns råd och övningar som visar hur olika grupper på en arbetsplats kan skapa en inkluderande arbetsmiljö.
Både fackförbundet Byggnads och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen välkomnar Mynaks guide.
— Det behövs alla typer av verktyg för att få breddad kompetens om hur man bemöter transpersoner på bästa sätt, säger Siri Hallberg Björklund, Byggföretagens expert på kompetensförsörjning.
Tips till arbetsgivaren:
- Se till att organisationen har heltäckande policyer, som specifikt inkluderar könsidentitet och könsuttryck.
- Om toaletterna är könsuppdelade, se till att vissa är könsneutrala och markera tydligt vilka de är.
- Se till att det finns möjlighet att byta om och duscha avskilt.
- Använd könsneutrala arbetskläder, alternativt låt den anställda välja om hen vill använda feminint eller maskulint kodade arbetskläder.
- Se till att det finns ett annat alternativ än ”man” och ”kvinna” för att beskriva könsidentitet i till exempel enkäter.
- Gå med i Prideparaden och flagga med prideflaggor, transflaggor eller andra hbtqi-flaggor på arbetsplatsen.
- Se till att ha kompetens om frågor som rör transpersoner, till exempel om könsbekräftande vård för att kunna ge rätt stöd till en transperson.
- Fråga en medarbetare som ska genomgå en transition hur öppen medarbetaren vill vara med transitionen på jobbet, hur kollegorna ska informeras om tilltalsnamn och pronomen. Fråga hur chef eller hr kan stötta på bästa sätt under transitionen. Ha ett utvärderande samtal med medarbetaren en tid efter transitionen för att säkerställa att personens behov blivit tillgodosedda och att arbetsmiljön inte har försämrats.
- Byt vid en transition namn i administrativa system, bevilja ledighet för vårdbesök och gör vid behov fysiska anpassningar i arbetsmiljön under läkprocessen efter kirurgiska ingrepp.
- Källa: Mynak
Tips till hr:
- Se till arbetsplatsen har beredskap för transitionsprocesser och rutiner för ett namnbyte.
- Föreslå kompetensatsningar i hbtqi-frågor.
- Källa: Mynak
Tips till fackliga representanter och skyddsombud:
- Föreslå att chefer och kollegor kompetensutvecklar sig om hbtqi-frågor.
- Var tydlig med att hbtqi-personer kan vända sig till facket och skyddsombud vid arbetsmiljöproblem.
Källa: Mynak
Tips till alla
- Använda rätt pronomen.
- Säg ifrån om någon uttalar sig nedsättande om trans- och andra hbtqi-personer.
- Utgå inte ifrån att en person har en viss könsidentitet eller att personen identifierar sig med den könsidentitet som den hade vid födseln.
- Utgå alltid ifrån att olika könsidentiteter och sexuella läggningar finns representerade i rummet.
- Utgå inte ifrån att alla vill prata om sin könsidentitet eller sin sexuella läggning.
- Kommunikationen bör vara fri från antaganden om kön och sexuell läggning. Skriv och säg till exempel ”partner” och inte ”fru” eller ”man” och ”föräldraledighet” istället för ”mamma- och pappaledighet”.
Källa: Mynak
Tips till transperson:
- Säg till din närmaste chef eller hr att du upplever trakasserier som har samband med att du är transperson. Arbetsgivaren ska ha rutiner för att hantera situationen och är skyldig att utreda vad som har hänt och förhindra att det fortsätter.
- Är du medlem i facket och upplever att du är diskriminerad ta kontakt med fackförbundet, som ska företräda dig i första hand. Du kan också vända dig till Diskrimineringsombudsmannen (DO), om facket väljer att inte företräda dig eller om du hellre vill det.
- Det kostar inget att anmäla en arbetsgivare till DO. Om utredningen visar att arbetsgivaren har diskriminerat dig kan DO hjälpa till att begära diskrimineringsersättning.
Källa: Mynak, DO
Tema transidentitet
Läs hela vårt tema om transidentitet. Vi länkar artiklarna vartefter de publiceras.
Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Text : kamilla kvarntorp
Foto: Kamilla Kvarntorp
Publicerad: 2024-11-08
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.