” Det är alltid skönt att vara flera”
ORDNING Skyddsombudet Peter Fagerström får inom kort två nya kollegor. Det betyder bättre möjligheter att hålla koll på arbetsmiljön på åkeriföretaget, menar han. Detta är del tre i vårt tema om hur skyddsombuden kan bli fler.
Text : Karin Nilsson
Publicerad: 2025-01-16
Peter Fagerström är lastbilschaufför. Han kör styckegods och har arbetat i åkeribranschen i snart 20 år. Han har varit skyddsombud i omgångar, på sin nuvarande arbetsplats i fem år.
– Jag blev skyddsombud där jag jobbar nu för att det dåvarande ombudet själv hade arbetsmiljöproblem och behövde hjälp.
– Jag vill att det ska vara ordning och gå rätt till, men jag vill inte banka chefen i huvudet med lagboken. Vi ska hjälpas åt.
Nu blir ni snart fler?
– Ja, jag har skaffat två nya skyddsombud. Ett till vårt kontor i Kalmar och ett till Oskarshamn. De ska gå utbildningar nu i december. Sen blir det möte med arbetsgivaren, mig och det regionala skyddsombudet för att lägga upp arbetet.
Hur hittade du de nya?
– Inom vår avdelning startade vi en uppsökeriverksamhet. Jag informerade om vad man gör som skyddsombud på några olika arbetsplatser och det var två hos oss som var intresserade.
Hur har det tagits emot?
– Chefen blev först lite orolig. Men jag sa att vi behöver vara flera. Vi pratade om det och nu är det bra. Jag blir huvudskyddsombud, då behöver chefen bara ha kontakt med en person.
Vad betyder det för dig att ni blir fler?
– Det är alltid skönt att vara flera och få stöd. Nu kan vi göra saker ännu bättre. Sen är det ändå lite speciellt i åkerinäringen. Vi har flera olika åkerikontor men där har vi inga lokala skyddsombud. Jag får inte åka dit och hjälpa till utan det måste det regionala skyddsombudet göra. Jag har redan dispens och får vara verksam på våra kontor i Oskarshamn och Kalmar.
I våras presenterade Arbetsmiljöverket en rapport om skyddsombud till regeringen. Den listar olika utmaningar för skyddsombud, som svårt att få tid för uppdraget, brist på uppskattning från både kollegor och arbetsgivare och att de upplevs som bråkstakar. Vad tänker du?
– Jag känner igen allt. Men jag tycker att det har blivit bättre. När jag blev skyddsombud här på åkeriet var det kollegor som undrade om jag mest skulle vara borta från jobbet. Men när de märker att man gör bra saker i sin roll så ändrar de sig. Chefen tittade också lite snett på mig, för jag var en person som haft synpunkter och sågs som gnällig.
– Men det har vänt. Jag hade problem med att jag fick för lite tid under en period men då fick jag hjälp av vårt regionala skyddsombud så nu funkar det också.
Varför behövs skyddsombud?
– Annars skulle det inte vara någon ordning på arbetsplatsen. Det skulle bli problem med arbetstiden, scheman och skador.
Vilka frågor brinner du för?
– Rehab. Det är jätteviktiga frågor hos oss och det är fantastiskt att hjälpa någon att kunna vara kvar på jobbet. När man lyckas vända det och individen klarar av att jobba, det värmer i kroppen.
Hur tror du att skyddsombuden skulle kunna bli fler?
– Både vi skyddsombud, men även avdelningen och förbundet centralt, behöver berätta och informera mer om rollen. Att vara skyddsombud och få lära sig så mycket har stärkt mig personligen.
Arbetsmiljöminister Paulina Brandberg har sagt att skyddsombuden är viktiga och önskar att ni ska bli fler. Kan det hjälpa?
– Ja, kanske. Jag blir jätteglad när hon uppmärksammar oss och jag känner ett jätteansvar.
Tema: Fler skyddsombud
Fler skyddsombud är inte omöjligt. Allt om arbetsmiljö har pratat med fackförbund som engagerat sig och lyckats. Så här har de gjort. Artiklar i temat:
Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Text : karin nilsson
karin.nilsson@alltomarbetsmiljo.sePublicerad: 2025-01-16
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.