Allt om arbetsmiljö logga
Tema fler skyddsombud

Skyddsombudsfrågan prioriteras hos Vision

ÖKAR Vision är ett av flera fackförbund som satsar för att skyddsombuden ska bli fler. En utmaning är att medlemmar inte alltid upplever att de har tid för uppdraget. Detta är del fyra i vårt tema om hur skyddsombuden kan bli fler.

Text : Kamilla Kvarntorp

Publicerad: 2025-01-17

I juli 2022 när satsningen inleddes hade förbundet 5 182 skyddsombud. I slutet av oktober 2024 var de 6 497, enligt Björn Cardenas, arbetsmiljöstrateg på Vision. Foto: Johanna Jansson

År 2022 fattade fackförbundet Vision ett beslut om att under perioden 2023 till 2027 satsa på att öka antalet medlemmar, förtroendevalda och skyddsombud. Det var naturligt att skyddsombuden, arbetstagarnas representant i arbetsmiljöfrågor, skulle ingå i satsningen.

– Vi ser stora arbetsmiljöbrister inom välfärden. Det är viktigt att medarbetarna har någon att vända sig till, som för deras talan och vakar över att arbetsgivarna uppfyller de skyldigheter som de har enligt arbetsmiljöregelverket, säger Björn Cardenas, arbetsmiljöstrateg på förbundet.

Visions medlemmar är fördelande på omkring 4 000 yrkestitlars och arbetsmiljöproblemen skiljer sig mycket år beroende på vad medlemmarna jobbar med.

– För vissa är frågor om hot och våld av stor betydelse. För andra kan det handla brist på inflytande eller att det inte går att arbeta ostört på arbetsplatsen.

Men den viktigaste arbetsmiljöbristen är, enligt Björn Cardenas, ohälsosam arbetsbelastning. Sämst är arbetsmiljön inom traditionellt sett kvinnodominerade verksamheter, som vård och omsorg och socialt arbete, där sjukfrånvaron också är stor.

Fackens svårigheter att förmå medlemmar att ta på sig uppdraget som skyddsombud debatteras flitigt och har även utretts av Arbetsmiljöverket. Men Vision har haft en årlig ökning av både antalet medlemmar och skyddsombud i över ett decennium, så det är inte ett problem som förbundet känner igen sig i.

– Skyddsombudskapet är det populäraste uppdraget bland förbundets medlemmar, säger Björn Cardenas.

I juli 2022 när satsningen inleddes hade förbundet 5 182 skyddsombud. I slutet av oktober 2024 var de 6 497. Det är alltså en ökning med 25 procent på drygt två år.

– Det är jätteglädjande. Men vi vill givetvis ha en ännu större ökning och vi är inte nöjda, säger Björn Cardenas.

Satsningen innebär främst att fler förtroendevalda från förbundets kansli, klubbar och avdelningar besöker arbetsplatser och informerar om skyddsombudsuppdraget och hur skyddsombuden kan bidra till en bättre arbetsmiljö.

– Det är en fråga som har stor prioritet i förbundet. I stort sett alla i förbundet förväntas att jobba med den genom att lyfta fram varför det är attraktivt att bli skyddsombud.

Varför ska man bli skyddsombud?

– Det är ett spännande och lärorikt uppdrag. Många av våra skyddsombud vittnar om att de har lärt sig mycket om både arbetsmiljö och verksamhet. De lyfter också fram att det är givande att kunna vara med och påverka arbetsmiljön.

Det är lättast är det att utse skyddsombud inom kommuner och regioner, där det finns samverkansavtal på både central och lokal nivå för hur arbetsgivare och fack ska arbeta med arbetsmiljöfrågor.

– Vi trycker väldigt mycket på att vi når bäst resultat i en samverkansanda. Det tror jag gör att fler blir sugna på att vara med. De ser också att de kan göra viktig skillnad för sina kollegor. 

Men att det finns goda förutsättningar för att utföra uppdraget tror han är viktigast för att medlemmar ska vilja bli skyddsombud. Det kan till exempel handla om att kontinuerligt få kompetensutveckling.

Förbundets stöd är också viktigt.

– Även om det är givande att vara skyddsombud kan det ibland vara en utsatt roll. Det kan till exempel bli en konflikt i samband med organisationsförändringar. Då är det jätteviktigt att vi som förbund ser till att våra skyddsombud har någon att vända sig till för att få hjälp och stöttning.

Ett exempel på det är rådgivningstjänsten, Vision direkt.

– Skyddsombuden kan bara lyfta på luren eller skicka att mejl. Då får de direkt kontakt med rutinerade rådgivare, som kan stötta och återkomma i komplicerade ärenden.

Det går också att få stöd genom förbundets sju center runt om i landet, där det finns regionala skyddsombud och en arbetsmiljöansvarig.

– Centren jobbar operativt med att stötta skyddsombuden. De anordnar regelbundet skyddsombudsträffar, stöttar i olika ärenden och nya skyddsombud kan få extra hjälp.

Trots ökningen av antalet skyddsombud skulle Björn Cardenas inte säga att det har gått lätt att hitta dem.

– Den vanligaste anledningen till att medarbetarna inte tar på sig ett uppdrag är att de upplever att de har för mycket att göra. 

Han understryker samtidigt att skyddsombudet ska ha den tid som fordras för att hinna med uppdraget på arbetstid.

– Annars är det viktigt att prata med arbetsgivaren. Ofta går det att hitta en lösning. Leder det inte till någon förbättring kontaktar man sin avdelning och kan få stöd av huvudskyddsombudet hos arbetsgivaren.

Tema: Fler skyddsombud

Fler skyddsombud är inte omöjligt. Allt om arbetsmiljö har pratat med fackförbund som engagerat sig och lyckats. Så här har de gjort. Artiklar i temat:

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare

Laddar

Foto: Johanna Jansson

Publicerad: 2025-01-17

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!