Du&jobbet har bytt namn!
Fråga experten
Allt om arbetsmiljö har knutit till sig ett antal erfarna experter. De svarar till exempel på frågor om kränkande särbehandling, konflikter, missbruksproblematik, rehab, vilka lagar och regler som gäller och hjälper er att komma vidare med kniviga arbetsmiljöutmaningar. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig som prenumerant.


Anna Sporrong
Sjukskrivning, rehab
SporrongRehabpartner AB, utbildar och handleder inom sjukskrivnings- & rehabilitering.

Robin Öberg
Missbruk
Robin Öberg är konsult på Alna Sverige som verkar för att förebygga alkohol- och drogproblem.

Jan Enqvist
Arbetsmiljö
Jan Enqvist, är frilansjournalist och har 30 års erfarenhet av arbetsmiljöfrågor.

Patrik Nyström
Samarbete och kommunikation
Patrik Nyström är leg psykolog, med inriktning arbets- och organisationspsykologi.

Johan Holm
Arbetsmiljörätt
Juris doktor och adjunkt i rättsvetenskap. Forskar och undervisar om arbetsmiljörätt.

Marita Bark
Kränkande särbehandling
Organisationskonsult på Starck & Partner. Stöttar organisationer med utredningar och kunskap.
Tidigare svar
Här hittar du tidigare besvarade frågor.

Hur ska skyddsområdet delas in?
När en arbetsplats har både kontor och arbete i olika typer av produktion och skyddsombuden kommer från olika fackförbund, hur ska då skyddsområdet delas in? Vår expert Jan Enqvist reder ut vad som gäller.

Måste vanliga tillbud utredas?
Måste en arbetsgivare ha skriftliga rutiner som klargör hur och när så kallade vanliga tillbud ska rapporteras och utredas? Det undrar frågeställaren som upplever att Arbetsmiljöverket riktar sådana krav mot svenska arbetsgivare. Vad gäller egentligen? Vår expert Johan Holm reder ut vad som gäller.

Kan chefen vara skyddsombud?
EXPERTFRÅGAN Vi har ett lokalt skyddsombud som nu blir tf sektionschef. Kan hen fortsätta att vara skyddsombud? Det känns motsägelsefullt tycker frågeställaren.

Måste jobbet erbjuda synundersökning?
FRÅGA Ett av våra förbund menar att vi som arbetsgivare ska erbjuda alla medarbetare synundersökning om de arbetar vid bildskärm mer än en timme, oavsett om de upplever problem med synen eller inte. Stämmer den tolkningen? Vi menar att medarbetarna har ett ansvar för att påtala för chef om de upplever besvär eller risker i arbetsmiljön, exempelvis upplevda besvär som kan ha samband med bildskärmsarbetet.

Hur kallt får det vara på kontoret?
FRÅGA Det har under en längre period nu i höst varit rätt kallt på kontoret. Jag misstänker att fastighetsägaren har dragit ned på temperaturen för att spara. Som skyddsombud, vad kan jag göra? Hur kallt får det egentligen vara på kontoret? Finns det några gränsvärden för kyla? Hur påverkar man fastighetsägaren?

Är det kränkande särbehandling?
På vår avdelning är vi endast fyra personer, plus chef. En av mina kollegor, har sedan jag började för fem år sen, haft en tråkig attityd mot mig och har också pratat om sex och om sitt könsorgan vid alla möjliga tillfällen. Jag har tydligt visat min avsmak. Tidigare chef gjorde inget åt det, han gjorde själv ett övertramp när han skämtade om sex vid ett tillfälle.

Vad kan jag göra åt misstanke om svart arbetskraft?
Jag misstänker att en av våra underleverantörer använder svart arbetskraft. Min närmaste chef har viftat bort farhågan. Borde jag larma och hur?
Missa inget
Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!