Fråga experten
Allt om arbetsmiljö har knutit till sig ett antal erfarna experter. De svarar till exempel på frågor om kränkande särbehandling, konflikter, missbruksproblematik, rehab, vilka lagar och regler som gäller och hjälper er att komma vidare med kniviga arbetsmiljöutmaningar. Läs ett urval av frågor och svar nedan.


Anna Sporrong
Sjukskrivning, rehab
SporrongRehabpartner AB, utbildar och handleder inom sjukskrivnings- & rehabilitering.

Magnus Nyqvist
Skadligt bruk
Magnus Nyqvist är expert på Feelgood och arbetar med att förebygga och behandla alkohol- och drogproblem.

Jan Enqvist
Arbetsmiljö
Jan Enqvist, är frilansjournalist och har 30 års erfarenhet av arbetsmiljöfrågor.

Patrik Nyström
Samarbete och kommunikation
Patrik Nyström är leg psykolog, med inriktning arbets- och organisationspsykologi.

Johan Holm
Arbetsmiljörätt
Juris doktor och lektor i rättsvetenskap. Forskare, expert och föreläsare i arbetsmiljörätt och författare till boken Arbetsmiljörätten – en översikt.

Marita Bark
Kränkande särbehandling
Organisationskonsult på Starck & Partner. Stöttar organisationer med utredningar och kunskap.
Tidigare svar
Här hittar du tidigare besvarade frågor.

Kan anställd säga nej till hälsosamtal?
En anställd har hög sjukfrånvaro och bolaget har erbjudit hälsosamtal via företagshälsan. När personen hörde att närmaste chefen skulle närvara en del av samtalet vägrade hen att gå. Har den anställde rätt att neka att gå till företagshälsan? Vår expert Anna Sporrong reder ut vad som gäller.

Kan skyddsombudet avsättas?
Är det möjligt att avsätta skyddsombudet om några i arbetsgruppen saknar förtroende för personen? Vår expert Johan Holm reder ut vad som gäller.

Kan skyddsombudet alltid kräva en riskbedömning?
RISK Arbetsgivaren ser en fara med att verktyget riskbedömning urvattnas om de ska göra det på allt. Måste de göra riskbedömning om skyddsombudet kräver det? Allt om arbetsmiljös expert Johan Holm svarar.

” Chefen behandlar oss olika – hur ska vi göra?”
FEEDBACK Chefen är inkonsekvent med positiv återkoppling vilket skapar skav i gruppen. Vår expert Patrik Nyström ger råd hur situationen kan lösas.

Kan vi slippa onödig skyddsutrustning?
SKYDD Koncernledningen har beslutat att det ska vara obligatoriskt att använda stötskyddskeps som personlig skyddsutrustning. Skyddsombuden har inte fått se någon riskobservation och tycker att skyddet, som är varmt och tungt, är onödigt. Hur kan de gå till väga för att slippa skyddet? Vår expert Johan Holm ger svar.

Måste jag sova i vindskydd med kollegorna?
KONFERENS Kan det vara obligatoriskt att sova i vindskydd med kollegorna under en konferens och kan den som vägrar göra det behöva gå till en psykolog? Vår expert Johan Holm reder ut vad som gäller.

Får chefen sitta bredvid och övervaka?
Chefen har bestämt sig för att sitta bredvid en hel dag för att övervaka arbetet. Är detta okej och hur ska kollegan agera? Allt om arbetsmiljös två experter ger råd och reder ut vad som gäller.
Missa inget
Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!